top of page
Evrim Aydemir

Yıkıcı Duygudurum Düzensizliği Bozukluğu


 

Yıkıcı duygudurum düzensizliği bozukluğunda (DMDD) görülen sürekli patlayıcı öfke nöbetleriyle karşı karşıya kalan bazı ebeveynler, çocuklarının davranışlarını nasıl yönetecekleri konusunda çaresiz ve emin olamayabilirler. Bir anne, çocuğunun hafta boyunca sürekli “gergin” olduğunu ve en ufak bir provokasyonda bile bazen fiziksel saldırganlığa varan öfke patlamalarına eğilimli olduğunu belirtmiştir. Sürekli öfke patlamaları ve şiddetli sinirlilik hali, yeni kabul edilen DMDD tanı kriterlerinin karakteristik özelliklerindendir. Bu yazı, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları (PCP'ler) için DMDD'nin arka planı, tanısı ve ayırıcı özellikleri, tedavi seçenekleri ve PCP'ler için çıkarımlarından oluşan zorlu ve tartışmalı tanısına ilişkin genel bir bakış sunmaktadır.

 

DMDD başlangıçta pediatrik bipolar bozukluk (PBD) teşhisi konan çocukların sayısını azaltmak ve ayırt etmek için oluşturulmuştur. Araştırmacılar PBD ve yetişkin bipolar bozukluğunun (BD) sunumlarının farklı olduğunu, PBD'nin klasik manik ataklardan ziyade kronik, epizodik olmayan sinirlilikle karakterize olduğunu ve bunun da PBD teşhisinde artışa yol açtığını tespit etmiştir. 1994-2004 yılları arasında PBD'nin yaygınlığının artması endişesi, tanı için geniş tabanlı bir fenotip kullanılmasına ve bunun daha küçük çocuklarda uygulanmasına bağlanmıştır. O dönemde, geniş fenotipli PBD tanısı alan çocuklar kronik sinirlilikle ilişkili manik ataklarla karakterize edilirken, dar fenotipli olanlar farklı hipomani, mani, yüksek ruh hali veya büyüklenmecilik atakları göstermiştir. Bu nedenle, şiddetli sinirlilik araştırmaların odak noktası haline gelmiştir.


DMDD bozukluğu, büyük ölçüde Dr. Ellen Leibenluft'un çalışmalarına ve onun şiddetli duygudurum düzensizliği tanımına dayanmaktadır. Anormal başlangıç ruh hali, aşırı uyarılmışlık belirtileri ve artan tepkisellik PBD'den izole edilerek yeni bir standartlar dizisi olarak önerildi; ilk olarak şiddetli ruh hali düzensizliği (SMD) olarak adlandırıldı ve daha sonra DMDD'ye dönüştü. Patlayıcı öfke nöbetleri ile kronik sinirlilik belirtileri gösteren çocuklara daha sonra PBD yerine DMDD tanısı kondu. Teşhise göre ayırma, her iki grup için de hedefe yönelik müdahalelerin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyordu. Daha sonraki çalışmalar, epizodik olmayan irritabl geniş fenotipli PBD'nin yetişkinlikte BKB'nin ilerlemesiyle ilişkili olmadığını ve dar fenotipli PBD'li çocuklarda gelecekteki hipomanik ve manik atakların SMD'ye göre 50 kat daha olası olduğunu ortaya koymuştur.

 

DMDD'nin Tedavisi


DMDB'nin etkili tedavisi için mevcut ampirik kanıtlar sınırlıdır. İlk çalışmalar, ilk basamak tedavi olarak ebeveyn eğitimi ile birlikte bilişsel davranışçı terapiyi (BDT) desteklemektedir. Yorumlama önyargısı terapisi (IBT) ve diyalektik davranışçı terapi (DBT) ile cesaret verici sonuçlar bildirilmiştir. Farmakolojik müdahale net faydalar göstermemiştir ve komorbid bir bozukluğu tedavi etmelidir. DMDB'li çocuklarda en fazla bozulmaya neden olan klinik özellikler sinirlilik, öfke patlamaları ve saldırganlıktır. Saldırganlık, SMD, ODD, PBD ve DEHB gibi duygudurum bozukluklarındaki yaygınlığı nedeniyle daha fazla çalışılmıştır.


Sadece randomize kontrollü çalışma, ruh hali, davranış ve karar verme arasında bağlantı kurmaya odaklanan ebeveyn ve çocuk grup seanslarını kullanarak DMDD semptomları olan gençlerde psikososyal terapinin sonuçlarını araştırmıştır. Waxmonsky ve arkadaşları, terapi seanslarının çoğuna katılan 7-12 yaşlarında (%65 erkek) SMD tanısı almış 31 çocuk üzerinde çalışmıştır. DEHB semptomları için uyarıcı ilaçlarla tedavi edilen bu çocukların Çocuk Depresif Değerlendirme Ölçeği'nden aldıkları puanlar başlangıç seviyesine göre azalmıştır. Ancak, Duygudurum Şiddet İndeksi, sinirlilik başlangıçtan bitiş noktasına kadar gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Sinirlilik DMDB için birincil endişe kaynağı olduğundan, yeni çalışmalar bu bileşene odaklanmalıdır. Davranışsal bir yaklaşım, iyileşme için en iyi kanıtı gösterir ve yan etkisi yoktur. BDT ve benzeri terapiler için tavsiye pratiktir çünkü yaşam boyu beceri geliştirmeye odaklanır.


 

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page