PANDEMİDE MOTİVASYON

  Son birkaç on yılda I/O(Endüstri Psikolojisi) psikolojisinden elde edilen önemli bulgulardan biri, tüm işyeri streslerinin eşit yaratılmadığıdır. Bazı stresörler, bir çalışanın kontrolü dışında olan ve performansın önündeki engeller gibi hissettiren engellerdir: bürokrasi, kaynak eksikliği, çelişen hedefler. Diğerleri, bir kişinin büyürken ve gelişirken üstesinden gelebileceği görevler gibi hissettiren zorluklardır. Bir meydan okuma stresörünün bir örneği, yeni bir iş sorumluluğunu üstlenmek için yeni bir beceri öğrenmek olabilir.


  Arizona Eyalet Üniversitesi'nde örgütsel davranış araştırmacısı olan Jeffery LePine tarafından yönetilen bir meta-analiz, engelleme stresörlerinin motivasyonu ezerken, meydan okuma streslerinin aslında motivasyonu artırdığını buldu. Araştırma ayrıca, insanların zorlu stres faktörlerini motive edici bulduklarını, çünkü işi koyarlarsa değer verdikleri bir sonuca ulaşabileceklerini umduklarını gösteriyor. Öte yandan, engelleyici stresörler aşılmaz hissederler ne kadar çok çalışırsanız çalışın tatmin edici bir sonuç elde edilemez.

 

  Clemson Üniversitesi'nde bir I/O psikoloğu olan Doktora Thomas Britt, COVID-19 tarafından tanıtılan stresörlerin çoğunun engel stresleri olduğunu söyledi. Bu, özellikle pandeminin başlarında sınırlı kişisel koruyucu ekipmanın işçileri riske attığı sağlık hizmetlerinde geçerliydi. Öğretmenlerin ideal olmayan uzaktan öğrenme koşullarında öğretmeye çalışmak zorunda kaldıkları eğitim gibi diğer mesleklerde de engelleyici stresörler bol miktarda bulunur.

Pandeminin işçiler üzerindeki etkisi, Avustralya Katolik Üniversitesi'nde profesör olan psikolog Richard Ryan ve ABD'de fahri profesör olan Edward Deci tarafından geliştirilen motivasyonu anlamak için bir çerçeve olan kendi kaderini tayin teorisinin merceğinden de açıktır. Rochester Üniversitesi. Kendi kaderini tayin etme teorisi üzerine yapılan araştırmalar, üç ana psikolojik ihtiyacın optimal motivasyonu desteklediğini ortaya koymaktadır: özerklik, yeterlilik ve ilişkili olma. Çalışmalarının temeli olarak kendi kaderini tayin etme teorisini kullanan San Diego merkezli bir motivasyon danışmanı olan Susan Fowler, salgının üçü için de bir felaket olduğunu söyledi. Fowler, birdenbire birçok işçiye evde kalmaktan başka seçeneklerinin olmadığı söylendiğini söyledi. Yalnızca Zoom aracılığıyla etkileşimde bulunmak gibi, kendilerini beceriksiz ve çaresiz hissettiren şeyler yapmaları istendi. Ve sosyal mesafenin gerekliliği,genellikle meslektaşlarından izole edilmeleri anlamına geliyordu.


  Aynı zamanda, evden çalışmak bazı çalışanlar için işe gidip gelme gibi engelleyici stres faktörlerini azalttı. Araştırmacılar, klinisyenler ve koçlar, özellikle dış koşullar onlara meydan okuduğunda, insanlara kendi motivasyonları ve hedefleriyle nasıl bağlantı kuracaklarını göstermek için artık temel araştırmalardan yararlanıyor.


REFERANSLAR

Journal of Personality and Social Psychology, Vol. 54, No. 1, 1988

Academy of Management Annual Meeting Proceedings, 2018


Diğer Yazılarımız